Några hästägare berättar:

Lisa Aronsson

Mitt namn är Lisa. Vid det tillfälle jag kontaktade Emmeli hade jag tre hästar. Vi skulle flytta och jag hade panik eftersom jag hade tre hästar som alla va svårlastade på sitt sett. En hade varit med om en olycka i transport, en vägrade gå på, stegrade sig och kastade sig bakåt och en som aldrig hade åkt transport tidigare. Plus detta var jag själv livrädd för alltsom hade med lastning och transport att göra efter olyckan.

Jag hittade Emmeli på Lysekils NH Centers hemsida och kontaktade henne. Vi hade tre månader på oss innan vi skulle flytta och målet va att få en bättre kommunikation med hästarna och att alla hästar skulle kunna lastas och åka transport på ett lugnt och tryggt sätt. Efter mycket träning anpassad efter de olika individerna och även mig själv lyckades vi uppnå målet. Hästarna gick självmant in i transporten, stod lugnt när vi åkte och va inte ens svettiga när vi lastade ur. Lyckan va total! Efter detta har jag fortsatt anlita emmeli för att fortsätta utvecklas med mina hästar. Vi har fått en mycket bättre kommunikation och jag ser alltid fram mot nästa träningspass. Emmeli är en mycket ödmjuk person med en otrolig kännsla för hästens kroppsspråk och förståelse för hur människan och hästen kan utvecklas tillsammans.

 

Rebecca Claesson

Första gången jag kom i kontakt med Emmeli var när jag nyss hade fyllt åtta år. Min erfarenhet av hästhantering var liten och jag började träna för Emmeli med min ponny Flinga som då stod inackorderad på Lysekils NH Center. Hästarna hade varit en del av mig i hela mitt liv, men aldrig hade jag sett denna typen av hästhantering. Självklart blev jag imponerad och ville lära mig allt om den.
Träningen satte igång och erfarenheten växte, och det gjorde även jag, så vid tio års ålder såldes ponnyn och kvar blev jag på centret. Då fick jag möjligheten att träna centrets hästar och det gjorde att jag verkligen fick upp ögonen för NH, jag insåg att ingen häst var så kallad “omöjlig”. Intresset för hästar växte och jag blev fascinerad av hur Emmeli gång på gång lyckades knäcka nöten med varje individ hon jobbade med.
Min erfarenhet växte ytterligare genom åren och jag fick äran att träna allt “svårare” hästar för Emmeli. Jag kämpade på så gott jag kunde med alla olika hästar, men vid minsta frågetecken så fanns hon vid min sida och vi kom tillsammans fram till en lösning. Jag lärde mig så småningom att kolla efter småfel och detaljer, sådant som man i vanliga fall inte tänker på.
“Problemhästar” är något som jag har stor erfarenhet utav, och jag älskar utmaningar. Så i november 2014 fick jag hem en travare då jag hade en liten paus från centret, och denna damen var allt annat än lätt. Jag hade i många månader slitit med denna speciella häst i hopp om att knäcka nöten själv. Men alla når sin gräns någon gång och jag insåg att jag faktist var i behov av professionell träning. Jag flyttade travaren till NH centret och där föll alla pusselbitar på plats, med endast en träning för Emmeli så fick vi en push i rätt riktning.
Idag tränar jag centrets hästar då jag av privata skäl lät travaren åka tillbaka till sin ägare igen, och min tanke framöver är att utvecklas med olika hästar på gården.
Alla dessa år på Lysekils NH Center har gett mig en hel del erfarenhet, kunskap och skänkt mig glädje. Men viktigast av allt är hur bra Emmeli har behandlat mig, och hur hon genom alla dessa år har stärkt mitt självförtroende otroligt mycket. Jag kan idag erkänna att centret inte längre enbart känns som ett stall, utan som ett ställe där jag kan andas ut igen, efter en lång dag.
Är otroligt tacksam för vad alla dessa år på centret har givit mig och jag ser fram emot ännu fler.
 

Marie-Louise Krantz

Jag och min 11-åriga dotter Wilma köpte två äldre New Forest ston att ha hemma i vårt egna lilla stall. Jag har ridit lite i yngre tonåren och Wilma har ridit på ridskola sedan hon var ca 5 år.

Efter ett tag märkte vi att vi fick allt svårare att hantera det ena av stoet, Fillan. Jag kontaktade då Emmeli Selander på Lysekils NH Center för att få råd om vad vi kunde göra för att komma till rätta med problemen.  

Emmeli märkte ganska snart att Fillan inte mådde brakroppsligt/fysiskt och mina pusselbitar om en del avFillans hanteringsproblem föll på plats. Kontakt med både massör och veterinär bekräftade vad Emmeli sett. Vi valde då att ta bort henne.

Jag fick då låna en sällskapshäst utav Emmeli så inte mitt andra sto skulle bli ensamt, tills jag kom på vad för typ av häst vi skulle skaffa istället. Hem kom en helt ljuvig liten charmör av sorten Shetlandsponny. Vi blev så förälskade i honom både jag och Wilma men även det andra stoet Musse, så vi köpte honom utav Emmeli.

Vi kände att vi ville lära oss mer om NH-träning och kommunikation så vi fortsatte vår kontakt med Emmeli. Vi var på centret och tog lektioner för att lära oss mer om grunderna i att kommunicera med hästar. Emmeli kom även hem till oss för att hjälpa oss fortsätta träna på shettisen och Musse. Hon hjälpte även Wilma och Musse att finna varandra i sorgen efter att ha tagit bort Fillan. Vi fick upptäcka att Musse var en helt otrolig snäll häst som inte vill något annat än att göra rätt, bara vi kommunicerar rätt med henne. Vår tanke med shettisen var att använda honom till körning så Emmeli har även hjälpt oss att komma igång med det. Han fick komma till centret i några veckor, och sedan fick vi komma dit för att lära oss, ochEmmeli har varit hemma hos oss för att fortsätta med körningen.

Att hantera och kommunicera med mina hästar med NH-tänk är något jag kommer att ha med mig oavsett om jag har problem eller inte. För mig finns inget annat sätt framöver! Det är en otrolig känsla att inse vilken skillnad mitt kroppsspråk och min energinivå kan göra när jag umgås med hästar. Vi har fortfarande kontakt med Emmeli för det finns så mycket att lära och Emmeli är helt otrolig på att se de små detaljerna som kan spela så stor roll.

 

Emma Axelsson

Hästens namn: Nebo Myfanwy ( Fanny ) född 2010.

Strömstad
Jag har ridit i 32 år
Har förutom Fanny en
halvblodsvalack på 13 år som inte får hoppa pga pålagringar i Si-leden
så i dagsläget är det dressyr som gäller men främst av allt bara njuta av att ha en välutbildad och rolig häst att rida på banan och i skog
och mark. Vad det blir av Fanny får tiden utvisa men det hade varit
kul att hoppa igen!

Fanny har gått som vildhäst i Wales innan hon kom till den uppfödare som jag köpte henne av och av olika orsaker så har Fanny inte blivit så mycket hanterad där. Jag hade inga problem med Fanny när jag kontaktade Emmeli utan jag ville bara ha lite tips på vägen så att Fannys och mitt förhållande skulle bli så bra som möjligt. Även om jag har haft många unghästar under mitt liv så har jag aldrig arbetat med en häst som har så mycket vildhäst i sig och då är det bättre att få hjälp innan något skulle bli ett problem.

Emmeli Selander kom till vår gård i slutet av oktober 2011 och det är helt fantastiskt vad fin hjälp Fanny och jag har fått. Jag har nu en häst som är säker i hanteringen, hon lyssnar på mig och respekterar mig. Vi kan gå ut på en lugn promenad utan att hon bryr sig något särskilt. Vi har övat en del på att gå förbi skrämmande föremål och ljud. Hon litar nu så mycket på mig att hon till och med följer med mig förbi brinnande föremål och genom rök utan att hetsa upp sig. Jag har fått en underbar ponny att arbeta med.

Jessica Magnusson

Hästens namn: Karamele
Bostadsort: Uddevalla
Hur länge du ridit: 20 år
Vilken disciplin du främst ägnar dig åt: hoppning
Vad för typ av problem/önskemål du hade när Emmeli kom till er: Lastning – hästen vägrade gå i närheten av transporten, när hon väl kom på ville hon bara kasta sig av. Detta gjorde det omöjligt för oss att åka någonstans.
Hur det är nu med det som var problem: Problemet är helt löst och hästen lastar sig själv. Vi åker i snitt iväg 1-2 gånger i veckan och hästen traskar lugnt på och av transporten.
Vill passa på att tacka för all hjälp och det självförtroende jag fått av att arbeta med min häst på detta sätt. Idag är det roligt att åka i väg!

Sofia Romell

Mitt namn är Sofia Romell och jag bor i Lysekil. Jag har ridit sedan jag var liten. Jag har provat olika discipliner bl a klassiskt och island. Sista 2 åren har jag börjat lära mig western.

Hästen som gjorde att jag tog kontakt med Emmeli har jag fött upp själv och hon heter Manadís från Bogedal. Jag sålde henne något år efter att Emmeli tränat henne. Manadís hade problem med att i de flesta situationer vilja attackera i stället för att fly. Emmeli tränade henne under två månader med mycket fint resultat. Jag kunde vid den tidpunkten inte vara med och träna själv, men jag insåg att jag själv borde träna NH tänk för att förstå och vara tydlig i min kommunikation med hästar.

Carolin Blad

Mitt namn är Carolin Blad och min häst som jag började träna för Emmeli är Electra. Jag är bosatt i Dingle och jag har ridit sen jag var liten (30 år ung.). Jag sökte upp Emmeli när jag skulle börja utbildningen av min unghäst, för att få stöd och hjälp. Emmeli är en otroligt positiv och energigivande person som hjälpte oss framåt och vi kunde få ta det i vår takt med hjälp av privatlektioner. 

Stina Hellman

Jag har haft hästar i hela mitt liv. Då jag tränar och tävlar hoppning har jag haft vanan att åka iväg med mina hästar i hästtransport flera gånger i veckan. Jag har sällan haft problem med lastning, och de problem jag haft har jag alltid lyckats reda ut. En dag blev en av mina hästar Charter skadad och efter flertalet resor fram och tillbaka till veterinären vägrade han gå in i transporten. Han blev stressad och aggressiv vid lastning, rent av farlig, och jag hade ingen aning om hur jag skulle reda ut problemet. Jag kontaktade Emmeli sommaren 2010. Efter en sommar med intensiv träning lyckades vi med det jag trodde var omöjligt, han gick på transporten! Förutom att han gick att lasta märkte jag att han gradvis under sommaren blev en tryggare och lugnare häst. ”Små” problem så som att nafsa och skrapa i gången försvann automatiskt. Idag två år senare är Charter en lättlastad hopphäst som är trygg och lugn i hästtransporten. Jag använder mig numera ofta av Emmelis metoder när jag marktränar mina hopphästar, både unga och gamla hästar. Tack för all hjälp! Hälsningar Stina Hellman, Uppsala.

Therese Andréasson

Jag heter Therese Andréasson och jag gick hos Emmeli med min häst Bitchen. Jag bor i Vara och har ridit sen jag var ca 3-4 år och är nu 18 år. Jag ägnar mig mest åt att rida för skoj skull på henne. Jag siktade på att komma någonstans i hoppningen men hon blev sjuk så efter det så rider jag henne bara för att det ska vara kul och inga krav. Mitt problem med Bitchen var att hon vägrade fatta vänster galopp, vägrade gå på transport och var väldigt envis och vi litade inte riktigt på varandra för när vi började hos Emmeli hade jag bara ägt henne i ca 3 månader. Nu går hon på transporten med en gång och vi litar på varandra till 100 % och hon visar verkligen tillit till mig.