Kommunikation med hästar

Kommunikation med hästar.

Vad innebär egentligen begreppet?

Det vi under en livstid, utan att anstränga oss genom att bara umgås med hästar, lär oss att tyda är runt 25-40 olika signaler från hästarna, dessa känner vi igen, vi förstår dem och vi kan tolka in dem. Det många inte vet och förstår är att det finns ytterligare ett hundratal kombinationer i varje signal, som styrs av bland annat energier, tajming, nervsystem och miljöpåverkan.

Vad mitt arbete idag handlar om till stor del, är att få de riktigt duktiga ryttarna att förstå att man MÅSTE lära sig mer för att förstå alla individer man möter, precis som när man möter människor. Det vanliga är, att de 25-40 signaler man kan läsa, faktiskt räcker till det man gör med sina hästar, MEN en dag möter man den där speciella hästen, som inte bara använder alla sina kombinationer, den är dessutom “lynnig” och tvivelaktig som individ enligt både ägaren och andra “kompetenta tränare”. Det är just i denna stund det avgörs om man är den som kan tänka sig att utvecklas eller om man absolut tänker köra med exakt samma beteende och kunskapsbegränsning som med de första 60 hästarna man mött. Det är just i detta ögonblick jag hoppas att denne “någon” mött mig pratat med mig eller sett mig arbeta. Mitt mål är att vägleda och guida så många som möjligt, så djupt in i kommunikationen som möjligt och ändå gå sin egen väg inom sin egen disciplin.

Att kommunicera med hästar, det är varje hästägares skyldighet, men man kan göra det till något otroligt spännande, roligt och positivt, helt utan att förminska det man tidigare gjort i sitt liv med hästarna.