Marie-Louise Krantz

Jag och min 11-åriga dotter Wilma köpte två äldre New Forest ston att ha hemma i vårt egna lilla stall. Jag har ridit lite i yngre tonåren och Wilma har ridit på ridskola sedan hon var ca 5 år.

Efter ett tag märkte vi att vi fick allt svårare att hantera det ena av stoet, Fillan. Jag kontaktade då Emmeli Selander på Lysekils NH Center för att få råd om vad vi kunde göra för att komma till rätta med problemen.  

Emmeli märkte ganska snart att Fillan inte mådde brakroppsligt/fysiskt och mina pusselbitar om en del avFillans hanteringsproblem föll på plats. Kontakt med både massör och veterinär bekräftade vad Emmeli sett. Vi valde då att ta bort henne.

Jag fick då låna en sällskapshäst utav Emmeli så inte mitt andra sto skulle bli ensamt, tills jag kom på vad för typ av häst vi skulle skaffa istället. Hem kom en helt ljuvig liten charmör av sorten Shetlandsponny. Vi blev så förälskade i honom både jag och Wilma men även det andra stoet Musse, så vi köpte honom utav Emmeli.

Vi kände att vi ville lära oss mer om NH-träning och kommunikation så vi fortsatte vår kontakt med Emmeli. Vi var på centret och tog lektioner för att lära oss mer om grunderna i att kommunicera med hästar. Emmeli kom även hem till oss för att hjälpa oss fortsätta träna på shettisen och Musse. Hon hjälpte även Wilma och Musse att finna varandra i sorgen efter att ha tagit bort Fillan. Vi fick upptäcka att Musse var en helt otrolig snäll häst som inte vill något annat än att göra rätt, bara vi kommunicerar rätt med henne. Vår tanke med shettisen var att använda honom till körning så Emmeli har även hjälpt oss att komma igång med det. Han fick komma till centret i några veckor, och sedan fick vi komma dit för att lära oss, ochEmmeli har varit hemma hos oss för att fortsätta med körningen.

Att hantera och kommunicera med mina hästar med NH-tänk är något jag kommer att ha med mig oavsett om jag har problem eller inte. För mig finns inget annat sätt framöver! Det är en otrolig känsla att inse vilken skillnad mitt kroppsspråk och min energinivå kan göra när jag umgås med hästar. Vi har fortfarande kontakt med Emmeli för det finns så mycket att lära och Emmeli är helt otrolig på att se de små detaljerna som kan spela så stor roll.